Rang1tickets is wederverkoper van tickets. Onze prijzen kunnen hoger of lager zijn dan de afgedrukte waarde.

Kabinet wil doorverkoop concertkaarten niet verbieden

Minister Van der Hoeven: Verbod op doorverkoop is niet handhaafbaar en veel te duurHet kabinet is tegen een verbod op het doorverkopen van tickets voor evenementen. Dat zei Minister van Economische zaken Van der Hoeven (CDA) gisteren in een debat in de tweede kamer.

Van der Hoeven vindt dat het niet aan de politiek is om te verbieden en te bestraffen als het gaat om het doorverkopen van kaartjes. Hiernaast zou de handhaving van het wetsvoorstel onmogelijk zijn en veel te duur. Het belastinggeld kan beter worden ingezet volgens Van der Hoeven. Als organisatoren niet willen dat er doorverkocht wordt dan dienen zij zelf maatregelen te treffen. Zo kunnen ze de tickets op naam verkopen of de tickets heel laat verzenden zodat de doorverkoop lastiger wordt. In het buitenland hebben deze methodes zich al bewezen. Het argument dat dit te duur zou zijn gaat volgens de minister niet op. "Als ik naar een concert ga controleren ze ook of ik een broodje kaas bij me heb dan kunnen ze ook wel kijken of ik de originele koper ben van het kaartje."

Naast de maatregelen die organisatoren kunnen nemen bestaan er volgens Van der Hoeven al genoeg mogelijkheden om exessen aan te pakken. Zo is er de wet oneerlijke handelspraktijken. "Verkopers van toegangskaarten mogen geen misleidende informatie verstrekken over hun identiteit. Een secundaire kaartverkoper die zijn kaarten voor een hogere prijs verkoopt mag zich dus niet voordoen als officieel verkoopkanaal. Op basis van deze wet kan de consumentenautoriteit al ingrijpen. Hiernaast is de consumentenautoriteit een onderzoek gestart naar online ticketshops en de resultaten moeten nog binnenkomen. Ook is de secundaire ticketbranche begonnen aan zelfregulering door het oprichten van een branchevereniging met een gedragscode (EUSTA). Dit is een goede zaak. Het kabinet is van mening dat deze initiatieven de tijd moet worden gegund om zichzelf te bewijzen."

Ook merkte Van der Hoeven op dat de indieners van het wetsvoorstel hun huiswerk niet goed hebben gedaan. Gerkens (SP) en van Vroonhoven-kok (CDA) hebben niet afdoende antwoord gegeven op de kritische vragen die de leden van de tweede kamer hadden over het voorstel. Ook hebben de indienders volgens Van der Hoeven de noodzaak van de wet niet aangetoond. De indienders claimen dat de secundaire ticketmarkt voor een verstoring zorgt in de ticketbranche. De kamer had in het vorige debat gevraagd of zij dit konden hardmaken met cijfers. Maar ook afgelopen donderdag kwamen Gerkens en Van Vroonhoven-kok niet met harde feiten. "Wij denken dat het gaat om 15 procent van het totale aantal verkochte tickets", aldus Gerkens.

Van der Hoeven: "De indieners hadden helderheid moeten verschaffen over de omvang van de secundaire ticketmarkt en vooral over de gestelde problematiek. Dat is het punt waar het om gaat. Het probleem is niet goed in kaart gebracht." Ook meent Van der hoeven dat de indienders van de wet niet zijn nagegaan of de wet wel in lijn is met het Europese recht. Van der Hoeven: "De indieners dienen zich ervan te vergewissen dat de voorgestelde regelingen verenigbaar zijn met het Europese recht. Dat moet ik ook doen als ik een wetsvoorstel bij de tweede kamer indien en dat moet een indiener in het kader van het initiatiefrecht ook doen. Dit is niet gedaan."

Gerkens en Van Vroonhoven-Kok mogen de doorverkoop van tickets als een probleem zien, onderzoek van De Rijksuniversiteit groningen (RUG) wijst uit dat de tickethandel goed is voor de gehele ticketmarkt. Volgens de onafhankelijke onderzoekers bieden de ticketshops een meerwaarde want ze nemen mensen de zorg uit handen om aan een kaartje te komen van hun favoriete artiest. Uit het onderzoek blijkt dat deze mensen hier wel een paar tientjes extra voor over hebben. "Gemak kost altijd geld", aldus Jelle T. Bouma van de RUG. Het onderzoek bewijst ook dat de schattingen van Gerkens en Van Vroonhoven-Kok niet correct zijn. Slechts 3,7 procent van het totale aantal tickets wordt doorverkocht. Onafhankelijk onderzoek Rijksuniversiteit Groningen

� Rang1Tickets.nl
Gepost op 19-3-2010 door webmaster Rang1Tickets


2/2/2010
Wet tegen doorverkoop tickets onzin - Ticketbureaus creeren geen schaarste met "zwarthandel" tickets
Een
wet tegen doorverkoop van toegangskaarten voor concerten en evenementen is onwenselijk aangezien de tickethandel goed is voor de markt. Dit blijkt uit een onafhankelijk onderzoek gedaan door de Universiteit.....